Over PAR

PAR draait om alles analoog.

 

In Leiden vind je de analoge fotografie werkplaats van PAR (print – art – read). Deze werkplaats is helemaal gericht op fotografie zo oud, dat je er zelfs geen camera voor nodig hebt. Deze fotografische technieken gaan terug tot 1842.

 

In de werkplaats kan je terecht voor workshops, maken we onze eigen producten zoals DIY art kits en worden wenskaarten en notitieboeken ontworpen. Allemaal op basis van analoge fotografie. PAR heeft ook een selectie creative doe en kunstboeken voor jong en oud om lekker met fotografie, beeld en kijken bezig te zijn.

 

We’ve captured the sun for you.

 

We maken met de zon prachtige handgemaakte cyanotypes (blauwdrukken) van natuurlijke onderwerpen. Door aquarelpapier om te vormen tot fotopapier dat gevoelig is voor UV-licht, leggen we allerlei details bloot die je normaal niet zou zien. Onze wenskaarten en notitieboekjes zijn gedrukt op FSC mat papier, verfraaid met all-over goudfolie design. Zowel het ontwerp als de bedrukking gebeurt in Nederland.

 

De DIY art kits hebben alles wat je nodig hebt om thuis je eigen mooie blauwdrukken te maken.

 

Je kan ons ook vaak vinden op creative beurzen, waar een heerlijke groep vrijwilligers en freelancers PAR helpt om jouw analoge vragen te beantwoorden of van een mini workshop te voorzien.

 

De werkplaats in Leiden wordt gerund door Janet Keukelaar, de oprichter van PAR. Tijdens het studeren aan de Kunstacademie in Arnhem, ging de wereld helemaal om naar digitaal. Nog net onderdeel van de laatste lichting die de natte doka meekreeg, voordat het een computerlokaal werd. Het analoge beeld bleef altijd veel interessanter en in 2013 startte PAR.

 

In de afgelopen jaren is Janet Keukelaar op meerdere fronten actief geweest in de fotografie. Onder andere als creatief directeur van het International Photo Festival Leiden in 2018 en als Portfolio Reviewer voor het fotofestival Le Rencontres d’Arles in 2017.