Op een aantal vrijdagen gooien we onze werkplaats open en kan iedereen kennis maken en zelf verder experimenteren met twee analoge fotografische technieken uit de 19e eeuw: Cyanotypie en Van Dyke. Maak blauwdrukken en sepia afdrukken van je eigen foto’s, tekeningen of voorwerpen die je zelf van een compositie voorziet!
Cyanotypie is een fotografische techniek die al sinds 1842 bestaat. Ontdekt door de Brit Sir John Herschel, maar door Anna Atkins als eerste als fotografische techniek gebruikt. Zij maakte een boek vol met afbeeldingen van planten en wordt daarmee gezien als de eerste vrouwelijke fotograaf.
Door middel van twee fotomiddelen die opgelost worden in water, kan aquarelpapier lichtgevoelig gemaakt worden voor UV-licht. Deze techniek kan zonder donkere kamer toegepast worden. Het enige dat nodig is, is het magische mengsel, de zon en een mooi onderwerp. Tijdens de workshop worden UV lampen gebruikt als zon-zekerheid.
Waar het UV-licht het behandelde papier raakt, vind een reactie plaats met de fotomiddelen, waardoor de mooie Pruisisch blauwe kleur ontstaat. Waar het licht wordt tegengehouden, zal het wit blijven.
Van Dyke werkt op dezelfde manier, maar met een andere combinatie van stoffen, waardoor er een bruine afdruk gemaakt kan worden. De twee technieken kunnen door elkaar gebruikt worden. Van Dyke is een gevoeliger mengsel, dat sneller effect heeft en een extra stap heeft in het proces. In de ochtend starten we met blauw om aan de basis te wennen, om in de middag bruin toe te voegen.
Tijdens de workshop mag je zoveel afdrukken maken als je wil, waarmee je het proces leert kennen en meteen resultaat ziet van verdere experimenten. De workshops worden begeleid door Janet Keukelaar, oprichter van print – art – read. Ze vinden plaats in de werkplaats van PAR op Haagweg 4 in Leiden. Alle benodigdheden zullen daar aanwezig zijn.
Foto door Aad Poppelier
Na het aanmelden krijg je verdere informatie en eventuele betaalgegevens toegestuurd. Je aanmelding is pas definitief als de betaling is voldaan. De workshop is bedoeld voor volwassenen.
Helaas is de workshopruimte alleen met de trap te bereiken en daardoor niet toegankelijk voor minder validen.
Wilt u een workshop of demonstratie op uw school of bij uw bedrijf op lokatie? Neem gerust contact op met PAR om de mogelijkheden te bespreken.